Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li ste do sada čuli za novi Nexus Player za TV? Mnogo moćna spravica!

Da li ste do sada čuli za novi Nexus Player za TV? Mnogo moćna spravica!

Google je više puta pokušao da se implementira u naše dnevne sobe pomoću Nexus Q, Android TV-a i najskorijim uređajem Chrome Cast-a. Nexus Q i Android TV su bili veliki neuspesi. Nexus Q čak nije ni zvanično pušten u prodaju, a Android TV je imao uzak izbor aplikacija i ograničenje pri korišćenju istih.

Najnoviji Nexus Player je upravo taj uređaj koji će postati obavezan za svaku dnevnu sobu odnosno TV koji gledate.

Nexus Player liči na jedan veliki hokejaški pak i to je najbolji način da se opise fizicki izgled uređaja. Ima mat crnu završnu liniju i uglađen sjajni izgled sa bočne strane. Na dnu se mogu naći HDMI i MicroUSB priključci i ulaz za napajanje. "Pak" tezi 235 grama i takođe je malen uređaj, razmere 120x20 milimeteara. Zamišljen je tako da se uklopi lako i da na elegantan način dekoriše TV postavku. Takođe se na dnu Nexus Player-a nalazi led lampica koja je jedino vidljiva u mraku, gde se vidi da Nexus Player nastoji da bude suptilan i ne mnogo napadan kad je dizajn u pitanju.



>> Kako da gledate TV preko Android uređaja? <<

>> Kako gledati TV na telefonu pomoću aplikacije? <<

Daljinski je oblikom jako sličan onom koji ima FireTV. Veoma je mali i zgodan, veličine 37x140x60 milimetara i jedva je težak 40 grama. Ovaj daljinac poseduje istu mat crnu površinu koja se slaže sa Nexus Player-om. Okrugli pad i tasteri su sjajne površine dok je sve ostalo mat crno. Na vrhu daljinca nalazi se led notifikaciona lampica koja obaveštava da li je daljinac uparen. Led lampica takođe svetli kada koristite glasovnu pretragu.

Asus Nexus Game Pad je dodatna kupovina od 35 evra. On izgleda kao X-Box-ov dzosjtik, a i kada ga koristite ostavlja takav utisak. Ručice i pozadina su mat crne, a ostalo je sjajno crne boje. Tasteri i analogne palice su čvrste i pružaju dobar odaziv pri dodiru istih. Kvalitet dzojstika je neočekivano dobar i u skladu je sa dzojsticima koji idu uz konzole. Pored dizajna, ovo je jednostavan bluetooth povezivi uređaj koji se može upariti sa bilo kojim Android uređajem, a napajaju ga dve AA baterije.

>> Kako gledati filmove na telefonu preko interneta? <<



>> Kako instalirati PopCorn Time na iPhone ili iPad bez JailBrake-a! <<

Kad pogledamo šta je tačno unutar Nexus Player-a, naćićemo "Intel Atom 1.8 Ghz Quad Core" procesor koji radi uporedo sa moćnom grafikom "Imagination PowerVR Series 6 Graphics 2D/3D", takođe ima WiFi i 4.1 Bluetooth. Zatim, tu su i 1 GB RAM memorija i 8 GB memorije za skladištenje podataka. Kao šlag na tortu i jedna od najnovijih slatkiša iz Google-a koji se može naći na onom uređaju je LolliPop Android platforma.

Što se tiče performansi i rada, Nexus Player je brz, uglađen i beskrajno animiran pri korišćenju korisničkog izgleda (userinterface-a). Specifikacije nisu baš spektakularne ali su komponente uređaja u skladu sa visokom klasom i potrebama Android 5 platforme. Samim tim kretanje kroz aplikacije i prozore je sasvim prijatno, naravno sve aplikacije koje rade preko neta su brze koliko i internet konekcija.  Što se tiče pregleda video klipova sa YouTube sajta iskustvo je slično onom sa Chrome Cast uređaja obzirom da koriste istu tehnologiju. Čim kliknete na video nakon par sekundi se reproduktuje, a premotavanje napred i nazad funkcioniše bez dodatnog učitavanja.



>> Kako skinuti pesmu sa YouTube na telefon? (VIDEO) <<

>> Kako preuzeti pesmu ili video sa YouTube sajta bez aplikacije? (VIDEO) <<

Za sada na marketu ne mogu se naći mnogo igrica, ali igrice koje su već tu rade fantastično. Vremenom će se pojaviti više, to je sigurno. Prilikom igranja igrica nema mnogo seckanja i kočenja, nekada se desi da slika zakasni nekoliko frejmova međutim brzo se sve to ispravi i vrati u normalu. Svakako ovo nije nalik igranju igrica na konzolama ali je sigurno interesantnije i bolje iskustvo od igrnja na telefonu ili tabletu. Što se tiče dzojstika, on je brz i odaziva se na vreme. Analogne palice reaguju odmah i pružaju prilično upečatljiv doživljaj pri igranju igrica. Preko daljinca se takođe mogu igrati igrice preko tastera i okruglog pad-a, međutim ne može se porediti sa Asus-ovim dzojstikom.



Koristeći Nexus Player primećuje se da je usko povezan Google nalogom i Google servisima. Čuva i prikazuje istoriju YouTube-a i takođe sve liste koje su predhodno kreirane prikazuju se u okviru aplikacije. Tako da gde god da koristite Google servise, kada se prebacite na TV nastavljate tamo gde ste stali.

Pri prvom uključivanju Nexus Player-a startuje se SetUp Wizard tj. proces postavke Google naloga i povezivanje sa internetom. Bitno je da imate telefon ili računar kada vršite postavku uređaja jer je neophodno izvršiti interakciju i uneti dobijeni kod kako bi ste potvrdili indetitet. Na početnom ekranu može se primetiti sličnost sa metro korisničkim izgledom koji je zastupljen na Windows OS-u. Početni ekran se sačinjen iz četri nivoa. Prvi prikazuje interesante stvari koje se prikazuju na osnovu istorije Google naloga. Uglavnom se tu prikažu YouTube video klipovi i poneki Google Play filmovi. Drugi nivo prikazuje aplikacije koje ste preuzeli i one koje idu uz uređaj. Na ovo slobodno možete gledati kao meni u kojem se nalaze sve aplikacije poput onog na telefonu ili tabletu. Treći nivo je samo za igrice, a poslednji peti nivo prikazuje dostupne WiFi pristupne tačke i opciju podešavanje.

Dok gledate neki YouTube video ili slušate Googla Play muziku i kada se vratite na početni ekran u pozadini se i dalje reproduktuje video i ton sve dok ne pustite neki drugi video ili udjete u neku aplikaciju. Kada se koristita aplikacija koja nije Google-ov servis pri dodiru na taster za korak unazad tada se izlazi iz nje. Dakle nema multitasking-a i to je nešto što može smetati pogotovo ako slučajno dodirnete dugme. Iskreno se nadamo da će se ažuriranjem otkloniti taj problem. Između ostalog treba spomenuti da Nexus Player ima opciju chromecast-inga.

>> Kako u pozadini slušati muziku sa YouTube aplikacije na Android telefonu! <<

>> Kako u pozadini slušati muziku sa YouTube sajta na iPhone uređajima? <<

Dugme za pretraživanje na daljincu omogućava glasovnu pretragu. Podržava pretragu po tekstu ili po nazivima filmova, režisera ili žanru. Kako bi se ovo podiglo malo na viši nivo Google je aktivirao pretragu za još par kriterijuma. Primera radi: "filmovi iz 2014 godine" ili "filmovi koji su nagrađeni". Međutim pri pretrazi prikazuju se samo filmovi, serije tj sadržaj koji servis Google Play ima da ponudi. Google glasovna pretraga uključuje pretragu aplikacija i pretraga nije vezana za bilo šta drugo. Može da se desi da se ovo vremenom promeni ali male su šanse za to.

Google Playe Store manjka sa aplikacijama ali veruje se da će vremenom to biti popunjeno fantastičnim i interesantnim aplikacijama. Sigurni smo da programeri naporno rade kako bi svoje aplikacije prilagodili ovoj platformi odnosno uređaju. Nexus Player je samo početak Android-a na TV-u. Narednih mesecih ćemo sigurno videti televizore sa već ugrađenim Android sistemom.

Savetujemo da sačekate nekoliko nedelja nakon početka zvanične prodaje u vašoj zemlji jer će tek tada biti ažururan sistem i samim tim biti otklonjene neke sitne greškice.