Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Zašto svi telefoni dolaze iz Azije?

Zašto svi telefoni dolaze iz Azije?

Evo zašto se svi telefoni prave u Aziji tj. Kini i zašto će upravo Azija postati kontinet koji diktira razvoj pametnih telefona i tehnologije uopšte!

Kada je Kalifornijska Google kompanija kupila Android ta platforma nije bila toliko razvijena. Sada, Android platforma se nalazi na skoro svakom telefonu i to je jedini element koji nije proizveden u Aziji. Dakle, samo je Android “proizveden” i potiče iz SAD, dok hardver tj. sam uređaj dolazi iz Azije. Šta mislite, zašto?

 Azija je kontinent koji drastično dominira kada je tržište pametnih telefona u pitanju. Ne samo pametnih telefona, već uopšte kada je u pitanju novjia tehnologija. Konkretno, Kina je lider “Azijske armije” koju podrazumevaju razni “fabrika” gradovi. Jedna od popularnijih fabrika je ozloglašena Foxconn.

To koliko Azija kontroliše tržište proizvodnje pametnih telefona, tableta i ostalih uređaja, govori činjenica da se Motorola nije izborila da opstane kao Američki brend koji se proizvodi u zemlji odakle potiče. Postoji nekoliko ključnih razloga zašto je to tako, odnosno zašto se proizvodnja telefona preselila iz SAD i Evrope. Evo koji su to razlozi:

Radna snaga

Da bi napravili i prodali nešto potreban vam je novac. Upravo taj novac se ulaže u proizvodnju i tehniku prodaje tj. marketing. Što je marketnig kvalitetniji to se više telefona proizvode i proda. Zamislite tržište sa preko 1.5 milijardi ljudi od kojih su mnogi potencijalni klijenti. E to je Kina! Drugim rečima, mnogo ljudi, mnogo veća šansa za veoma uspešnu prodaju! U isto vreme, na istom tom tržištu, radna snaga je apsurdno jeftina! Ono što je zanimljivo je da se u Kini po neverovatno niskim cenama proizvode telefoni koji se kasnije u istoj toj zemlji prodaju po izuzetno visokim cenama.

Čak i Samsung i LG kompanije koje su iz Južne Koreje svoju proizvodnju sele direktno u Kinu! To rade baš zbog jeftine radne snage i elastičnosti koju Kina nudi. Primera radi, ukoliko se javi potreba za nekim posebnim uslovima pri proizvodnji, Kina tj. određena fabrika u Kini ih nudi. Dakle, nema potrebe raditi sve iznova kada to neko može za vas da uradi.

Cena telefona

Budući da proizvodnja telefona u Kini i nije tako skupa, koliko bi bila da je u pitanju neka Evropska ili SAD zemlja, kineski proizvođači su rešili da sami kreiraju telefone jer su za to uslovi idealni. Zašto bi to radile neke strane kompanije, a oni ne? Otuda i Meizu, Xiaomi, Huawei i mnogi drugi. Njihovi telefoni imaju veoma povoljne cene dok su im karakteristike izuzetno visoke.Samsung, Apple i slične kompanije neće moći još dugo da vode istu politiku. Vremenom će na scenu da se probiju kompanije koje će takođe nuditi fantastične premium telefone po znatno nižim cenama i to se već polako dešava. Za sada, zahvaljujući fantastičnom marketingu, pojedinim odličnim modelima i svom dobro poznatom “imenu”, pojedine kompanije ipak uspevaju da naplaćuju tri puta više nego manje poznati proizvođači telefona. Ali, ta praksa sve više i više bledi.

Cena vrhunskih telefona, zahvaljujući ogromnoj konkurenciji iz Azije, se polako snižava. Već sada za 350$ možete da kupite veoma, veoma moćne telefone.

>> Najboljih 5 telefona do 265 evra! <<

Zakonske prednosti

Kina ima odlično organizovanu praksu zakona koja proizvođačima nudi veoma brza i efikasna rešenja. Primera radi, niko ne želi da gubi vreme i novac na rešavanje nekih sporova koji traju godinama kada za isti uloženi novac svoj posao mogu obaviti u nekoj drugoj državi gde takvih problema nema. Recimo u Kini! Dakle, veoma je bitno i to kako je zakon nastrojen prema proizviđačima telefona, ne samo radna snaga. A ako su obe stavke pogodne, pa to je onda bingo, što u realnosti i jeste!Put manjeg otpora

Manje kineske kompanije često imitiraju one kompanije koje diktiraju razvoj pametnih telefona. Čim se pojavi telefon koji iskače iz standardnog kalupa, pojedini kineski proizvođači odmah to rekreiraju na svoj način.

Primera radi, Elephone je napravio telefon koji ima zakrivljen ekran i koji je u potpunosti otporan na eksploziju. Dakle, svi, zahvaljujući Galaxy Edge 6 i Edge 7 telefonu, znaju šta je to zakrivljen ekran i šta on donosi te će oni koji ne mogu da ga priušte sebi vrlo rado da obezbede jefitniju alternativu: Elephone S7.Takođe, kineski proizvođači uvek čekaju da izađe dobro brendiran telefon sa komponentama novijih generacija kako bi oni izbacili novi svoj novi model sa prošlogidišnjim premium komponentama. Zašto? Pa pojavljivanjem novijih komponenti se obara cena onim starijim i to je odlična prilika da se napravi odličan telefon koji će imati nisku cenu.

Azija će uskoro biti ona koja diktira tempo inovacije

U suštini niko ne može biti 100% siguran šta će se uskoro desiti, ali ako pogledamo kako stoje stvari, “inovacija” se seli na drugi kontitent! Nedavno je Xiaomi predstavio telefon gotovo bez ekrana, samo na dnu. I to je jedan od nagoveštaja da nešto slično možemo očekivati narednih godina.

Indija je takođe veoma ključan igrač jer i njihovo tržište ima ogroman potencijal. Brojke generalno sve govore. Inače, Google Indiju drži pod budnim okom jer se već rađaju novi proizvođači telefona koji su se dobro pokazali.