Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako sačuvati bateriju na Android uređaju!?

Kako sačuvati bateriju na Android uređaju!?

Pročitajte preko 15 saveta koji će vam pomoći da sačuvate energiju na vašem pametnom telefonu i produžiti vek baterije čak do dva dana korišćenja!

Nije tajna da pametni telefoni imaju ogroman nedostatak kada je baterija u pitanju, a neki pametni telefoni imaju ponižavajuće kratko vreme korišćenja baš zbog baterija. Tome najviše doprinose AMOLED i LCD ekrani koji crpe najveći procenat baterije, mada postoji mnoštvo trikova i načina da se to predupredi.

 



Da li ste znali da se u današnjim telefonima koriste dve vrste baterije: Lithium Ion i Lithium Polymer. Obe ne sadrže memoriju tako da ne zahtevaju totalno punjenje i pražnjenje odnosno “formatiranje”, kako ga kod nas zovu. Zapravo ove baterije su sve bolje kada se više pune, jedino što bi trebalo da znate je to da nikad ne dozvolite da se baterija skroz isprazni jer ona tada pretrpi stres koji ostavlja posledice na rad i kvalitet iste. Zato kada ste god u mogućnosti slobodno prikačite svoj telefon na punjač!

Savete koje ćemo vam upravo dati zvuče naivno ali ako ih primenite u potpunosti onda ćete sigurno uočiti da vaš telefon izdržava 35% duže nego obično!

Tamne pozadine

Ako vaš telefon koristi AMOLED ekran poput mnogih Samsung-ovih, preporučujemo da koristite pozadine koje nemaju svetle boje, dakle tamna postavka će vam definitivno uštedeti bateriju. AMOLED ekrani ne koriste mnogo energije za tamne piksele jer ih ne osvetljavaju kao svetle piksele i iz te činjenice možemo zaključiti da tamne pozadine itekako doprinose štednji baterije. OVDE imate predivnu pejzažnu HD pozadinu koju možete preuzeti, preporučujemo treću po redu.

Tamne teme za aplikacije

Ako tamne pozadine doprinose čuvanju baterije, zaključićete da sve što je tamno čuva bateriju. Povodom toga savetujemo vas da koristite tamne teme za sve aplikacije koje imate ako je ikako moguće. Instalacija Launcher-a (tema) je jedan od načina da se potamni korisnički izgled telefona. Pogledajte OVDE nekoliko zanimljivih Launcher-a.

Automatsko osvetljenje

Odmah isključite automatsko osvetljenje! Možda zvuči kao da će uštedeti vašu bateriju međutim ova opcija obično osvetli ekran više nego što treba. Mnogo je bolje da sami podesite najmanje osvetljenje koje vama odgovara kako bi ste više uštedeli bateriju. Ovo je jedan od najglavnijih načina da se sačuva baterija.



>> Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu? <<

Vibracija

Isključite vibraciju! Ukoliko vam nije preko potrebna preporučujemo vam da isključite vibraciju. Ona zapravo vašoj bateriji oduzima mnogo više energije nego kada telefon zvoni. Isključite vibraciju kada dodirujete tastaturu, tačnije iskljlučite vibraciju u svim segmentima telefona. Znamo da je vibracija nešto na šta ste navikli ali to je pored navike samo pijavica na bateriji.

Gašenje ekrana

Postavljanje gašenja ekrana je od krucijalnog značaja za vas! Studije su pokazale da čak 150 minuta u toku dana korisnici protraće bez ikakvog razloga.  Sve to je uzaludna potrošena energija. Zato vas savetujemo da podesite gašenje ekrana na 15 sekundi i tako uštedite mnogo više energije!

Notifikacije u toku noći

Noću obavezno koristite “sleep mode” ili “blocking mode” i tako uštedite energiju! Uključivanjem ovih modova telefon deaktivira WiFi, internet preko SIM kartice, zvono, vibraciju i sl. To su mahom ogromni potrošači energije i u trenucima kada vam nisu potrebni korisno ih je isključiti. Takođe savetujemo da ovaj mod koristite i na poslu ukoliko to prilike dozvoljavaju.



>> Kako popraviti telefon koji neće da se puni? <<

Pametne funkcije

Vaš telefon ne mora uvek biti toliko “pametan”! Kada god to nije potrebno vi isključite sve dodatne funkcije poput "air gestures, smart scrolling, eye tracking" i slično. Ako ste vlasnik Samsung Galaxy telefona ovo je jedan od osnovnih prevencija kako bi ste sačuvali bateriju.



Povezivanje

Ko kaže da morate biti povezani 24 časova dnevno? Razumemo mi da je lakše ostaviti sve uključeno kako ne bi ste morali kada vam zatreba da nalazite prekidač i ponovo ga uključivati, međutim šta ako vam kažemo da takav potez može da vam produži vek baterije za još tri sata? I to baš onih tri sata koji su vam najpotrebniji! Dakle, nemojte biti lenji i potrudite se da uvek isključite NFC, GPS, internet preko SIM kartice, WiFi, Bluetooth  i slično. Ako baš morate da koristite WiFi onda ga nemojte podesiti da se nakon “sanjarenja” iznova konektuje jer to mnogo više crpi energije nego da je WiFi konstantno povezan.

>> Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!? <<

Koristite aplikaciju “Dynamic Notifications”

Postoji aplikacija koja vam definitivno može pomoći da veoma brzo i jednostavno pregledate notifikacije na vašem telefonu. Ona vas putem LED notifikacione lampice, unapred određenom bojom, precizno obaveštava o tome da li vas je neko zvao, posalo poruku, da li imate propušten alarm i slično. Zato savetujemo da probate ovu aplikaciju jer ona štedi bateriju tako što vas, bez aktiviranja ekrana, obaveštava o nekim aktivnostima telefona. Probajte je pa ako vam se dopadne nastavite da je koristite. Dynamic Notifications možete preuzeti direktno sa ovog LINKA.

>> Kako napuniti telefon pomoću drugog telefona? (VIDEO) <<

Vidžeti

Vidžeti su veliki potrošači energije, pogotovu oni koji se povezuju na internet! Ako nas slušate onda sve vidžete uklonite sa ekrana.

Ažuriranje aplikacija

Jako je bitno da sve vaše aplikacije ažurirate na vreme jer pored nekih funkcija i dizajna nove zakrpe donose i rešenja koja smanjuju potrošnju energije! Programeri imaju u vidu da su baterije takve kakve su i uveliko rade na tome da njihove aplikacije budu što više ekonomičnije. Nekada zakrpa može doneti samo to!

Modovi za čuvanje baterije

Savet je prost! Ako vaš telefon sadrži neki fabrički mod za čuvanje baterije onda ga aktivirajte odmah!

>> Sve baterije postaju eksterne baterije uz pomoć “Better Re”! (VIDEO) <<

Istraživanje opcija za čuvanje baterija

Svi ROM-ovi, da li zvanični, TouchWiz, MUIU, ili oni nezvanični, CyanogenMOD i sl. imaju razne opcije u okviru podešavanja koje mogu doprineti čuvanju energije tj. štednji baterije! Toplo vas savetujemo da sprovedete mini istraživanje i potražite te opcije.

Sinhronizacija sa Google-om

Ne morate sinhronizovati apsolutno sve i uvek sa Google-om. Ako niste toliko zavisni od toga idite u Google podešavanja i isključite automatsko sinhronizovanje sa Google-om za one aplikacije koje ne želite.

Isključite Google Now

Sigurni smo da retko ko koristi Google Now u Srbiji i regionu zato toplo savetujemo da isključite tu integraciju kako bi ste sačuvali bateriju.

Animacije

Isključite animacije! Ovaj proces se može razlikovati od telefona do telefona međutim suština je ista. Prvo treba da aktivirate “opcije programera” (developer options), ako do sada to niste obavili OVDE imate uputstvo. Nakon aktiviranja opcija programera pristupite toj kategoriji i na listi nađite naslove: "window animation scale, transition animation scale i animator duration scale". Sve ove opcije morate da isključite.

Pronalaženje Lokacije

Isključivanjem servisa "pronalaženje lokacija" ne samo da štedite internet preko SIM kartice već i vašu bateriju! To ćete obaviti na sledećim koordinatama: podešavanja > lokacija.

Na nekim telefonima treba da se odštiklira opcija “usluge lokacija”, na nekim samo treba da se dodirne prekidač. U bilo kom slučaju verujemo da ćete se snaći.