Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako podesiti šta konkretno da isključi profil letenja!

Kako podesiti šta konkretno da isključi profil letenja!

Evo kako da podesite da režim letenja isključi korišćenje SIM kartice, Bluetooth, ali ne i WiFi modula… Ili recimo sve sem Bluetooth-a jer ga je u avionu bezbedno koristiti.

Postoji pravilo da se telefoni ne mogu koristiti u avionu. Tačnije, mogu se koristiti ali je potrebno aktivirate profil letenja. To pravilo postoji zbog toga što frekvencije koje telefoni koriste mogu da naruše rad elektronike aviona.

 Pisali smo već jednom tome pa ukoliko ste propustili pročitajte na priloženom linku:

>> Evo zašto nije dozvoljeno korišćenje telefona u avionu? <<

Kao što je nekada bilo obavezno da telefoni budu isključeni, sada je obavezno koristiti profil letenja. Međtim, činjenica je da Bluetooth ne ometa rad aviona, a često je potreban zarad razmene nekih datoteka tokom leta. Mnogi su poželeli da im profil letenja ne isključi Bluetooth modul, ali se to ipak ne dešava.

Postoji način da se podesi šta će tačno profil letenja isključiti što pored omogućavanja Bluetooth-a pruža ovoj funkciji potpuno novu namenu - da služi i kao režim za neuznemiravanje.

Primera radi, mnogo puta nam se desilo da želimo kroz jedan dodir da isključimo SIM karticu, a da WiFi ostane aktivan. Na taj način se rešavamo dosadnih SMS poruka i poziva, dok surfujemo internetom ili listamo omiljene društvene mreže.

Dakle, korigovanje profila letenja je vrlo zanimljiv poduhvat, a root za to čak nije ni potreban. Evo šta treba da uradite kako biste ga korigovali:1. Prvo instalirajte USB drajvere svog telefona na računar.

2. Zatim instalirajte ADB i Fastboot.

3. U podešavanjima telefona aktivirajte opciju “USB otklanjanje grešaka”.

4. Povežite telefon sa računarom podesite da konekcija bude u “MTP” režimu, a ne u režimu za punjenje.5. Na računaru pristupite ADB fascikli koja se obično nalazi na “C” particiji, odmah pored “Program Files” fascikle.

6. Pokrenite komandni prozor iz ADB fascikle na sledeći način:

- Držite “shit” taster i i desnim klikom na prazno polje ADB fascikle inicirajte padajući panel- U padajućem panelu pronađite opciju *“Open command window here”.

7. Kada se pokrene komandni prozor, unesite sledeću komandu kako bi znali da li vaš uređaj pravilno povezan i da su drajveri uspešno instalirani:

adb devices

8. Po unosu komande na telefonu bi trebalo da se pojavi upit za odobravanje komunikacije računara i telefona putem ADB-a. Vi naravno dodirnite na “Da” (eng. yes).

9. Sada unesite komandu:

adb shell

10. Sada unesite komandu koja će podesiti profil letenja tako da ne isključuje WiFi:

settings put global airplane_mode_radios cell,bluetooth,nfc,wimax

11. U slučaju da želite od profila letenja da ne isključuje i Bluetooth, onda unesite sledeću komandu:

settings put globalairplane_mode_radios cell,nfc,wimax

12. U suštini, unutar komande linije jasno vidite šta se isključuje. Ako želite još nešto da izostavite, samo ga uzbrišite iz komandne linije.

13. U slučaju da nekad poželite da sve vratite na staro, komanda linija koja vam je potrebna je sledeća:
settings delete global airplane_mode_radios

*Na pojedinim verzijama Windows 10 računara umesto "Open command window here" može pisati "Open PowerShell here".