Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li se isplati koristiti broj na dopunu tj. prepaid? Evo nekoliko saveta i trikova!

Da li se isplati koristiti broj na dopunu tj. prepaid? Evo nekoliko saveta i trikova!

Jedno veliko znak pitanja i dan, danas, je to da li preći na postpaid ili ostati na prepaid? Evo našeg mišljenja o tome, kao i naših predloga za šta se odlučiti.

Na ovo pitanje bismo vam pre, recimo nekoliko godina, vrlo brzo i lako odgovorili. Međutim, to sada nije lako jer meržni operateri nude velikij broj povoljnih prepaid “paketa”. Shodno tome, naš odgovor na ovu zagonetku će biti malo duži.

 



Ovako, prvo treba ustanoviti sopstvenu potrošnju jer će se na tome temeljiti vaša odluka, da li preći na pretplatu ili ne. Evo nekoliko scenarija u kojem mi savetujemo da se držite prepaid-a tj. broja na dopunu.

Koristite broj na dopunu tj prepaid

Ako trošite u proseku stotinak minuta mesečno, prema svim mrežama, onda zaboravite na postpaid! Zašto? Prvo zato što postoji gomila prepaid paketa koji za sitan novac nude nešto što ni postpaid paketi ne nude. Zašto biste se zarobili ugovorom kada za to nema potrebe. Evo mi ćemo za primer uzeti Vip mobile prepaid paket koji ide ovako:

Zabalesku (30 dana)

Za 600 dinara dobijaš:

- 600 dinara kredita za pozivanje ka svim mrežama u Srbiji
- Cena poruke je 3 dinara
- Cena SMS-a je 3 dinara
- 3 GB interneta

Ovo je za mnoge sasvim dovoljno da preguraju mesec. Čak i da nestane kredit za minute prema svim mrežama tu je 3 GB interneta što je se može iskoristiti za proveravanje email-ova, Facebook i ostalih društvenih mreža, dopisivanje tj za pozivanje putem Messenger, Viber, WhatsApp i sl..



Što se kredita koje imate za povoljne minute prema svim mrežama tiče, njega možete uštedeti koristeći internet aplikacije za dopisivanje. Ipak danas svi koriste Viber i Facebook Messenger… Ne zaboravite da često koristite WiFi kako ne biste trošili internet preko kartice. Naš savet je da koristite aplikaciju Instabridge pomoću koje možete da se povežete na brojne WiFi pristupne tačke, iako ne znate šifru:

>> Kako saznati šifru za zaključan WiFi? [iOS, Android] (VIDEO) <<

E sada, kako da vam ovih 3GB interneta potraje? Ne postoji magični trik, ali postoje navike i praktični trikovi koji će vam omogućiti da pregurate mesec sa ne tako pozamašnom količinom internet podataka. Naime, potrebno je da koristite internet pregledače koji kompresuju internet podatke i da izbegavate YouTube dok ste na internetu preko SIM kartice.

Naravno, uvek je pametno isključiti paketne podatke ukoliko ih trenutno ne koristite zbog sinhrnizacije aplikacija koja se izvršava u pozadini, bez vašeg znanja. Obavezno, ali obavezno isključite opciju “Sinhronizacija” kada koristite internet preko SIM kartice. Ona se obično nalazi u notifikacionom panelu, u okviru skraćenica, ili u podešavanjima telefona. Aktivirajte je kada koristite internet preko WiFi-a. Evo par tekstova koji sadrže veoma korisne savete za štednju internet podataka:



>> Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu? <<

>> Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu? [2017] <<

U slučaju da ste korisnik SBB-a i da koristite paket koji podrazumeva UniFi, onda obavezno koristite tu mogućnost jer je super i uštedeće vam mnogo, ali mnogo, paketnih podataka. Evo kako da postavite UniFi:



>> Kako koristiti besplatan UniFi internet bilo gde u Srbiji? <<

A ako koristite i fiksni pereko SBB-a, onda ste u velikoj prednosti jer svoje minute prema svim mrežama nećete morati da trošite na pozive prema fiksnim brojevima. Postoji UniFon aplikacija koja vam omogućava da koristite svoje besplatne minute prema fiksnim linijama putem telefona, dok je on povezan na internet.  Super, zar ne? Evo linka prema aplikaciji, a uskoro ćemo napisati i detaljno uputstvo kako se ona koristi:

>> Google Play -  UniFon <<

>> iOS - UniFon <<

Dakle, ako ste osoba koja ne troši mnogo ili ako imate dete kojem se ne usuđujete da poverite postpaid paket, onda je ovo idealno rešenje. 

Sledeći razlog da ostanete na prepaid je visina budžeta za troškove pozivanja, SMS dopisivanje ili korišćenje 3G interneta. Prosto rečeno, ukoliko ne možete da izdvojite više od 600 dinara, svakog meseca, u kontuitetu, onda postpaid nije za vas. Svesni smo finansijske situacije u kojoj se naš region nalazi te nam je sasvim normalno da su troškovi za telefon poslednji na listi. No, ipak je na listi jer su to potrebe kojih se čovek ne može lišiti. Naš topli savet je da ne prelazite na postpaid ukoliko niste sigurni da možete priuštiti plaćanje minimalne pretplate od 1000 dinara, svakog meseca, u kontuitetu, pa čak i ako broj nije ugovorm vezan. OK, postoje “sigurica” paketi koji ne dozvoljavaju prelazak preko mesečne pretplate, ali su oni sa druge strane izuzetno nepovoljni.

Mi smatramo da je prepaid, uz određene pakete koje mrežni opreteri nude, veoma pogodno rešenje u mnogim slučajevima, a pogotovu situacijama koje smo upravo naveli.

Koristite broj na pretplatu tj postpaid

E sada, kada su pogodni postpaid paketi? Iznenadićete se, ali u mnogim situacijama! Prvi razlog zbog čega je korisno biti na postpaid-u je ušteda novca. Kako? Pa, ukoliko trošite minimum 300 minuta mesečno, ili više, postapaid paketi će vam uštedeti novac jer su povoljniji od dopune ili bilo kog prepaid paketa. E sada, što vam je potrošnja viša, to vam je i ušteda veća. Evo komparacije pa sami zaključite zbog čega je to tako:

Telenorov “Prenesi i Surfuj XXL” paket ima pretplatu u visini od 3950 dinara, a nudi 1000 minuta prema svim mrežama, 5000 minuta u mreži, 3000 SMS poruka i 4 GB internet podataka

Sa druge strane, njihov najpovoljniji paket, “Prenesi i Surfuj S” ima pretplatu u visini od 950 dinara, a nudi 150 minuta prema svim mrežama, 5000 min u mreži, 250 SMS poruka i 250 mb interneet podataka.

Čak 3.750 GB više, 2750 SMS poruka više i 4850 minuta prema svim mrežama više! Razlika u ceni od 3000 dinara nije drastična kao razlika minuta, poruka i internet podataka koje dobijate. Ne treba tu previše diskutovati zbog čega je pametno preći na postpaid ukoliko ste “teži” potrošač minuta i interneta, pre svega. A ako imate potrebu da trošite više, pretpostavljamo da su okolnosti takve da to sebi možete i priuštiti. Dodaćemo samo i to da je roming znatno povoljniji na postpaid-u nego na prepaid-u.

Drugi veoma čvrst razlog da pređete na postpaid je kupovina telefona po nižim cenama ili na rate. Svima je poznato da je moguće kupiti telefon za 1 dinar, illi uz određenu doplatu, ukoliko se ugovorom vežete na 24 ili 36 mesečnih rata. U zavisnosti od paketa za koji se odlučite, cena uređaja će varirati. Što je pretplata za vaš paket viša, to je doplata za telefon niža.

Takođe, mrežni operateri su sada omogućili svojim postpaid korisnicima da kupuju telefone za gotovinu, ali na rate. To znači da punu cenu telefona možete razložiti na određen broj rata, odnosno dok vam ugovorna obaveza ne istekne.

Naš stav po pitanju kupovine teleofona putem mrežnih operatera je sledeći. Isplati se samo ukoliko ste biznis korisnik, i tu su uslovi sve lošiji, ili ukoliko ste korisnik paketa čija je pretplata viša od 3000 dinara. No, to ostavljamo vama i vašim procenama. Mnogo je korisnika koji nisu zahtevni pa im uređaj koji ide za 1 dinar ili uz nižu doplatu, odgovarati.

Zaključak

I sada kratak odgovor na pitanje “da li se isplati preći na postpaid?” Da, ali samo ukoliko mesečno dajete više od 1500 dinara na dopunu. U svim drugim okolnostima, ne. Barem je sada takva situacija…

Ovo vam sve pišemo iz ličnog iskustva. Kao 7-godišnji korisnik postpaid-a uveravam vas da trenutno nije povoljno koristiti niže postpait pakete jer kada krenete sa njihovim korišćenjem, vaš intezitet pozivanja, SMS dopisivanja, korišćenje interneta, neće biti isti, već će se povisiti. A to automatski sa sobom nosi prelazak preko mesečne pretlate, sve dok ne promenite paket i odlučite se za neki koji odgovara vašoj tekućoj potrošnji. Da ste hteli paket sa višom mesečnom potrošnjom, odmah biste ga sebi i uzeli, ali niste. Zato je prepaid, uz odgovarajući paket, bolje rešenje.

Poslednje 2 godine sam na prepaidu i već sam prilagodio svoju potrošnju tako da ceo mesec imam minute, poruke i internet. Nekada se desi da ostanem bez minuta ili interneta, te u tim situacijama koristim alternative koje sam u tekstu pominjao. Onog momenta kada mi je postpaid postao teret, rešio sam da se prebacim na takozvani “na dopunu” režim i sada sam, nakon nekog vremena, veoma zadovoljan.  

Pišite nam vaša mišljenja i trikove koje koristite da biste "pregurali mesec"!