Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako zameniti ekran na ZTE Blade S6 telefonu? (VIDEO)

Kako zameniti ekran na ZTE Blade S6 telefonu? (VIDEO)

Iako deluje teško, zapravo je veoma jednostavno… Evo na šta treba da obratite pažnju i koji su to trikovi koji će vam pomoći da bez alata završite posao.

ZTE Blade S6 je odličan telefon. Barem kada je reč o odnosu novca i kvaliteta. U trenutku kada se ovaj model pojavio, promotivna cena mu je bila 200$ što je za Android 5 LolliPop telefon, sa 13 MPx prednjom kamerom i 2 GB RAM-a, sasvim pristojna cena.

 



Pored navedenog, prednost ZTE Blade S6 telefona je i dostupnost rezervnih delova po povoljnim cenama. Primera radi, nov ekran, sa digitajzerom, na Aliexpress.com sajtu košta 19$. Smešno niska cena, zar ne? Stakla za pojedine telefone košta ovoliko, a o ekranima da ne govorimo. Da se razumemo, ekran ZTE Blade S6 uopšte nije tako loš kao što cena sugeriše. U pitanju je IPS LCD ekran, 720p rezolucije, 294 ppi. Sasvim pristojno…

>> Kako zameniti polomljeno ili oštećeno staklo na telefonu ili tabletu? <<

>> Šta je UV lepak? Kako se koristi UV lepak? I gde kupiti UV lepak? [LOCA UV Glue] <<

>> Kako putem računara koristiti telefon sa polomljenim ekranom? <<

Na priloženom lilnku imate više informacija ako vas zanima detaljne karakteristike ZTE Blade S6 telefona i to kako se on ponaša:

>> ZTE Blade S6 - Karakteristike / Recenzija <<



Budući da je ekran najizloženiji oštećenjima kod ovog telefona, otud i naša želja da vam pokažemo kako se on menja. Iako deluje kao ogroman posao, sve može da se obavi čak i bez profesionalnog alata. Pre nego što pogledate video koji detaljno prikazuje proceduru menjanja ekrana, pročitajte napomene koje će pomoći da otklonite sve dileme.

Napomene

1. Ono što je bitno da uradte prvo je da uklonite slotove za MicroSD i NanoSIM kartice. Ako nemate iglu ili alatku za uklanjanje slotova, poslužite se spajalicom (kao u video prilogu).  

2. Zadnja maska se može skinuti prevlačenjem oštre plastične alatke put ivice telefona. Umesto pomenute alatke možete koristiti svoj nokat.



3. Potom odšrafite sve šrafove, uklonite zaštitnu plastiku i otkačite sve kontektore koji su povezani sa pločom, uključujući i konektor za bateriju.

4. U video prilogu nismo fenom grejali bateriju jer smo mislili da nije previše čvrsto zalepljena. Pogrešili smo. Naš savet je da prvo fenom zagrejete bateriju ( ne previše) pa tek onda probajte da je skinete.

Mehanički skalpel, ili bilo šta tanko poput njega, vam može pomoći da lakše odlepite bateriju. Ukoliko koristite nešto oštro, budite oprezni jer vrlo lako možete pocepati bateriju. Mi smo našom nepažnjom baš to učinili. U slučaju da pocepate bateriju (zaštitnu foliju baterije), omdah je zalepite “izolir” trakom.



5. Potom zagrejte ploču fenom tamo gde se nalazi veća metalna površina. Obavezno vodite računa da ne pregrejete ploču. Nekih 15 do 20 sekundi grejanja, na 10 cm rastojanja fena od ploče.

6. Kada završite sa grejanjem ploče, lepak ispod nje bi trebalo da je popustio. Izvucite ploču iz ležišta (vodite računa da ste sve “žabice” otkačili) tako što ćete polako odvajati od telefo na (šasije).

7. Malu ploču na dnu šasije ne trena skidati jer ona neće smetati pri daljem radu.

8. Sada odvojite ekran od šasije tako što ćete ga zagrejati fenom, najviše po ivicama. Grejanje ne bi trebalo da traje više od 30 sekundi, na 5 cm rastojanju fena od ekrana.

9. Nakon 30 sekundi grejanja, kada lepak popusti, podvucite skalpel ispod stakla, svuda u krug. U video prilogu vam je ovaj korak najbolje prikazan.

10. Kada uklonite staklo i ekran, sa njega skinite rešetku za zvučnik jer će vam kasnije zatrebati.

11. Uklonite sav lepak sa šasije. Aceton vam može pomoći da uklonite mrlje i sitne tragove lepka nakon što uklonite one krupne.

12. Traku koja je lepljiva sa obe strane nalepite svuda u krug. Vodite računa da traka ne pređe preko rupica za senzor, kameru i slično. Sa druge strane, potrudite se da u što većoj površini zalepite traku.

13. Provucite konektor novog ekrana kroz odgovarajuću rupu na šasiji i postavite rešetku za zvučnik u ležište novog ekrana. Potom samo ubacite ekran u ležište i primenite blag pritisak preko njega, tamo gde je traka.

14. Sa druge strane ekrana zalepite tanak kabel konektora za šasiju, tamo gde je bio onaj stari.

15. Sastavite telefon na isti način kao što ste ga i rastavili. U video prilogu je to detaljno prikazano.

To je to. Nadamo se da nismo izostavili ni jednu bitnu stavku koja vas može zbuniti. U slučaju da jesmo, ne oklevajte već nam pišite u komentarima ovog teksta.