Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Zašto se telefoni greju i kako zaustaviti pregrejavanje?

Zašto se telefoni greju i kako zaustaviti pregrejavanje?

Evo kako da ohladite telefon koji se zagreje i kako da sprečite pregrejavanje! Naravno, pisali smo vam i o tome kako i zašto dolazi do pregrejavanja...

Ako mislite da se vaš telefon nikada neće zagrejati, onda se varate! Neizbežan je scenario zagrejavanja telefona, pa makar to bilo tokom punjenja…

 Međutim, pregrejavanje je ozbiljan problem jer šteti samom telefonu i utiče na njegove performanse, a i to se nekada dešava. Pa, evo šta prouzrukuje zagrejavanje, eventualno pregrejavanje i kako se to sprečava?

Zašto se telefoni greju

Odgovor na ovo pitanje je čista fizika: kretanje generiše vrelinu. Čudan odgovor zar ne? To smo vam na taj način rečima ilustrovali jer sve informacije koje Android koristi kako bi uopšte radio tj. postojao se fizički kreću i vidu elektriciteta kroz ploču, procesor, memoriju itd…

Zamislite tek koliko informacija krene da se koristi kada igrate neku malo zahtevniju igru?! Elektricitet tada u velikoj količini struji kroz grafički čip, procesor, RAM. Ne samo to, baterija biva glavni izvor, da ne kažemo “dlier”, elektriciteta koji u tim momentima, u većim količinama struji po telefonu. Shodno tome, sasvim je normalno da se telefon zagreje. Mada, ukoliko on postane toliko vruć da ga je neprijatno držati u ruci, e to već nije normalno i tada treba reagovati.

Zašto se telefoni nekada pregreju

U suštini, pametni telefoni uvek imaju dobro optimizovan čipset pa su pregrejavanja baš retka. Postavka komponenti unutar telefona je takva da može da izdrži visoke temperature.

Primera radi, kada se telefon pregreje toliko da se može oštetiti od vreline, brzina njegovog procesora se smanjuje kako bi se ohladio. Pojedini telefoni čak imaju obaveštenje koje korisniku daju do znanja da je telefon previše zagrejan i da će se neke operacije biti obustavljene kako bi se on ohladio.Ali šta je to konkretno što telefon dovodi u stanje pregrejavanja? To mogu biti aplikacije koje su zahtevne, poput igrica recimo. Neke igrice mogu toliko da opterete telefon da on u tim momentima bude toliko vruć da ga je nemoguće držati u ruci. Jednostavno, igre preopterete procesor, RAM i grafički čip u isto vreme. Takođe, virtuelna realnost uz pomoć VR gedžeta je takođe jedan od najčešćih razloga pregrejavanju telefona. Čak je i multitasking nekada odgovoran za visoku temperaturu samog telefona.

Sve navedene aktivnosti zahtevaju ozbiljan rad komponendi što podrazumeva konzumiranje velike količine elektriciteta i samim tim opterećivanje baterije.

>> Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu? <<>> Kako popraviti telefon koji neće da se puni? <<

>> Kako napuniti telefon pomoću drugog telefona? (VIDEO) <<

Ostali faktori pregrejavanja su eksterne prirode. Dakle, izlaganje telefona direktnoj sunčevoj svetlosti može da dovede do ozbiljnog pregrejavanja. Zatim, punjenje telefona dok je on ispod jastuka.Pokvarena ili loše optimizovana komponenta može dovesti do opterećivanja ostalih komponenti i kasnije pregrejavanja.

Nema boljeg primera od Snapdragon 810 čipseta koji je važio najbolje rešenje premium telefona u 2015 godini. On je od samog starta imao problem sa pregrejavanjem te su mnogi telefoni bili osakaćeni umanjenim performansama zbog automatske restrikcije brzine procesora.

Sony je imao dosta problema sa ovim čipsetom jer ga je koristio za svoj Xperia Z3+ telefon. Oni su čak pokušali to da reše pojedinim softverskim zakrpama, ali ne tako uspešno. Sve dok nisu na Xperia Z5 modelima implementirali metalne cevke kao sistem hlađenja, napredak se nije primetio. Mada, Samsung je kasnije takođe primenio ovaj sistem hlađenja na svojim Galaxy S7 telefonima

Koje su posledice pregrejavanja

Unutar modernih telefona se najčešće mogu pronaći lithium-ion baterije. Ova vrsta baterije su veoma efikasne i pametne, ali imaju i par nedostataka.

Naime, prvi je to što propadaju, čak i kada ih ne koristite, što znači da ih morate menjati nakon par godina korišćenja.

Drugi nedostatak je to što su ove baterije osetljive na toplotu. Naravno, one mogu da se nose sa višim temperaturama ali kada se previše zagreju, tada se bivaju degradirane. To znači da se mnogo brže smanjuje njihov vek trajanja, a čak se može desiti da se naduju ili `pak da eksplodiraju.

AndroidPIT Smartphone Overheating 2592

Ako izostavimo bateriju, sledeća žrtva pregrejavanja mogu biti procesor ili grafički čip. Svakako da pomenute komponente imaju svoj sistem odbrane u vidu automatskog spuštanja brzine takta radi hlađenja, ali to ne znači da on ne može da zakaže. Mi vam ne možemo precizirati šta dovodi do pregrejavanja i samouništenja procesora ili grafičkog čipa, ali ono što znamo da je 100% uzrok je toplota, odnosno vrelina.

Kako sprečiti pregrejavanje

Budući da baterija i pojedine zahtevne aktivnosti mogu da dovedu do fatalnih posledica, onda treba obratiti pažnju na to kako telefon koristimo i kako ga punimo. Evo par saveta:

1. Telefon punite u više navrata ukoliko vam je baterija telefona osetljiva. Dakle, tri puta po recimo 30 minuta.

2. Telefon punite bez silikonskih maski na njemu.

3. Telefon ne treba puniti dok je ispod jastuka ili u sličnom okruženju.

4. Telefon ne izlažite suncu.

5. Ukoliko vam se telefon pregrejava čest, bilo zbog baterije ili komponenti, onda kupite aliminijumsku masku koja će sniziti temperaturu telefona.

6. Uvek isključite Bluetooth, GPS, NFC, 3G module ukoliko ih ne koristite.

7. Trudite se da uvek zatvorite sve aplikacije koje ne koristite.

8. Koristite aplikacije koje vam mogu omogućiti nasilno isključivanje pozadinskih aplikacija. Clean Master je zgodna za te svrhe.

9. Ne igrajte igrice i generalno ne koristite telefon dok je na punjaču.

10. Multitasking nek bude samo u okviru onih aplikacija koje su vam potrebne u tom momentu. Ostale koje ne koristite nasilno zatvorite.

11. Ukoliko se pregrejavanje dogodi, slobodno ga na kratko ostavite u frižider.