Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako će pametni telefoni izgledati za 30 godina? (VIDEO)

Kako će pametni telefoni izgledati za 30 godina? (VIDEO)

Savitljivi ekrani, uređaji koji su svesni sebe, kontrola uređaja pomoću misli i još mnogo toga, nije toliko da daleko od realnosti! Evo šta možete očekivati za do 2050 godine...

Već je 8 godina prošlo od kako smo se svi mi ukracali na brod koji nas vodi kroz Android avanturu zajedno sa HTC i mnogim drugim kompanijama. Sve se mnogo promenilo od samog početka, a kako vreme prolazi sve se brže i brže menja. Zahvaljujući velikoj konkurenciji na tržištu, proizvođači se trude da svake godine izađu sa nekim inovacijama kako bi pridobili što više korisnika i ostvarili što bolji profit.

 



Sve dok je te požude kod brojnih kompanija, mi, krajnji korisnici, ćemo biti svedoci neverovatno brzom razvitku tehnologije. Shodno tome nameće se pitanje “kako će pametni telefoni izgledati za nekih 30 godina?”

Čini nam se da noviji, moćni procesori, bolje kamere, zakrivljeni ekrani i slično nisu ti koji će napraviti revoluciju i promeniti budućnost pametnih telefona. Nešto sasvim drugo će dovesti do naglih promena, a to bi moglo biti upravo virtuelna realnost. No, hajde malo da se zamislimo i pokušamo da pretpostavimo šta nas čeka.

>> 5 stvari vezane za Android za koje nikada nećete verovati da je istina! <<

>> Zanimljive činjenice u vezi Android platforme! <<

Pametni telefoni kao što su Samsung Galaxy S7 uskoro će prestati da postoje

Današnji telefoni, pa čak i oni najmoderniji, neće još dugo opstati jer se tehnologija okrenula ka drugačijoj stazi evoluiranja. Ako pogledate poslednje vodeće telefone različitih proizvođača i uporedite ih sa onim od pre recimo 3 godine, zaključićete da se ništa revolucionarno nije promenilo. OK, jesu postali moćniji, zgodniji i otporniji, ali su i dalje itekako slični.

Ono što će stvarno promeniti tok evoluiranja telefona su savitljivi ekrani i šasije. Ideja je da pametni telefoni zamene apsolutno sve nosive uređaje, a da pritom budu i kompaktni za nošenje i komforni za korišćenje.



>> Samsung se pohvalio svojim rolajućim ekranima! Oni više nisu daleka budućnost… (VIDEO) <<

>> Wove je prva pametna narukvica koja ima potpuno savitljiv ekran! (VIDEO) <<

Lenovo je sredinom ove godine predstavio par koncepta koji otprilike nagoveštavaju razvoj baš u tom smeru. Ti koncepti su u izuzetno ranoj fazi razvijanja ali su definitivno ogroman potencijal. Pogledajte video portala AndroidAuthority.com:



Veštačka inteligencija će biti osnova svih budućih pametnih telefona

Veštačka inteligencija je od ogromnog značaja za dalji razvitak tehnologije. Zašto? Pa današnji uređaji su toliko uprošćeni i napravljeni tako da prosečan čovek ne mora da zna apsolutno ništa, a da pritom može da dođe do nečega što inače ne bi mogao.

Brz primer: sada postoji mini pekara koja može da umesi hleb i ispeče ga potpuno samostalno, bez pomoći korisnika. Potrebno je samo ubaciti sastojke koji se jasno traće od korisnika.

Dakle, brojni današnji uređaji ne mogu biti prostiji i jednostavniji. Ipak… Možda i mogu, ali uz pomoć veštačke inteligencije. Sigurni smo da će u budućnosti uputstvo za korisnike postati “praistorijska” stvar. Čemu to kada ti uređaji iz budućnosti neće imati tastere? Čemu to kada korisnik može jednostavno da kaže šta želi, a zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, uređaj će uspeti da razume komandu i izvršiti je, bez ikakvih problema.



>> Šta je Google AI asistent i kako će nam on biti od koristi? Sve o Google AI asistentu. (VIDEO) <<

Rani plodovi uređaja koji funkcionišu na bazi veštačke inteligencije su Google Home i novi Pixel i Pixel XL telefoni. Google Home se u 95% slučaja oslanja isključivo na čuveni Google AI i sve komande su upravo glasovne.

Ruku na srce, sve nosi svoje posledice pa i veštačka inteligencija. Ona nam vrlo lako može doći glave… Ali o tome ćemo u nekom drugom tekstu.

>> Sve sa Google I/O 2016 konferencije! Što se nas tiče, ovo smo čekali! <<

>> Šta je sve predstavljeno na #madebygoogle događaju? (VIDEO) <<

Pojednostavljena kontrola uređaja tj. telefona

E sada, pametni telefoni jesu izuzetno korisni, ali nisu tako jednostavni za korišćenje. Neki malo ozbiljniji poslove će se verovatno obavljati uz pomoć veštačke inteligencije, ali šta sa osnovim operacijama: javljanje na poziv, pozivanje, aktiviranje ekrana telefona i još mnogo toga.

Očekuje se da će te sitne, ali veoma bitne operacije preuzeti takozvani “BCI” tj. “Brain Computer Interface”. To znači da će korisnici moći da svoj mozak sinhronizuju sa telefonom i kontrolisati ga pomoću svojih misli.

AndroidPIT Samsung Gear IconX 7354

Ovo nije naučna fantastika jer se ova tehnologija već primenjuje u medicini kod pacijenata sa teškim invaliditetima. Ono što je zabrinjavajuće i što predstavlja izazov za buduća pokolenja je to kako će se osigurati podaci i privatnost korisnika. Postoji tu mnogo prepreka ali 40 godina je sasvim dovoljno vremena da se sve to reši.

Jedno je sigurno, posledica razvitka tehnologije i pametnih telefona uopšte je gubitak privatnosti. Svi napredniji korisnici računara, pametnih telefona i ostalih nosivih uređaja već sada uveliko dele veliki broj informacija o sebi. Možemo samo da slutimo koliko će se ta statistika promeniti narednih 10-20 godina.