Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Realme 12+ 5G; Telefon modernog dizajna, oštrih ivica i sjajnih karakteristika!

Realme 12+ 5G; Telefon modernog dizajna, oštrih ivica i sjajnih karakteristika!

Novi Realme 12+ 5G je predstavlja idealan spoj korisnih karakteristika. To podrazumeva privlačan dizajn. Plastičnu, ali kvalitetnu izradu. Interesantnu zadnju vegan leather masku i vrlo sposobne kamere. 

Realme prethodnih godina ozbiljno “udara” na niži i srednji segment pametnih telefona kada je naše tržište u pitanju.  Mi smo imali prilike da testiramo brojne njihove modele sa kojim smo bili prijatno iznenađeni. Svi ti modeli su po našem sudu odlični uređaji u svom cenovnom rangu i baš svi zaslužuju posebnu pažnju. 

 



>> Ovo je Realme 9! Pročitajte detaljnu recenziju i sanajte sve o telefonu! (VIDEO) <<

>> Ovo je novi i zanimljivi Realme C33 telefon, pristupačne cene! (VIDEO) <<

>> Testirali smo novi Realme 10 Pro 5G CocaColla telefon! <<

>> Realme C55 radi super, izgleda još bolje, a košta baš malo! <<

>> Realme 11 Pro Plus 5G sa 200 MPx kamerom i kožnom pozadinom! (VDEO) <<

>> Realme 11 Pro je telefon niže cene, odličnih karakteristika! (RECENZIJA) <<



>> Realme C53 izgleda skupo iako to nije! (RECENZIJA) <<

>> Novi Realme C67 dolazi sa 108 MPx kamerom! (RECENZIJA) <<

Međutim, Realme 12 serija je posebna priča. U pitanju su telefoni koji pored veoma interesantnog dizajna donose i neke vrlo uzbudljive karakteristike sa fokusom na sposobni set zadnjih kamera. 

Najmoćniji model smo već testirali i on je nekako naš favorit za taj cenovni rang do 550€. Ipak se radi od prelepom telefonu, sa moćnim setom zadnjih kamera. Detaljan test pogledajte na priloženom linku:



>> Realme 12 Pro Plus - Novi dizajner, novo odelo! Ali ne samo odelo! <<

Ipak, za mnogo manje novca možete dobiti sličan uređaj, ali sa nešto malo drugačijim dizajnom i setom karakteristika. Upravo taj cenovni rang do 330€ evra obogaćuje Realme 12+ 5G model. U današnjoj recenziji ćemo govoriti o kakvom se uređaju radi i šta možete očekivati od njega. 




Dizajn

Za razliku od skupljih Realme 12 Pro+ i Realme 12 Pro modela, Realme 12+ dolazi sa ravnim zlatno, hromiranim okvirom. Njegova izrada je plastična i sjajne je završnice što automatski podrzumeva skupljanje otisaka. Doduše, ti otisci nisu toliko vidljivi budući da je ta ravna porvršina uska i onda oni ne dolaze do izražaja.

Na poleđini imamo kružno ispupčenje sa dve kamere i dvotonskim LED blicem. To kružno ispupčenje je zadržalo dizajn koji je osmislio čuveni francuski dizajner luksuznih satova Olivier Saveo.

Celom dužinom zadnje maske telefona proteže se lajsna, da je tako nazovemo, sa nekim detaljima koji podsećaju na cirkončiće. Naravno, u pitanju je plastika koja ima takvu gravuru. Sama zadnja maska je od vegan leather materijala koji izuzetno mekan na dodir.

Budući da zadnja maska nema obline i prevoje, kap što je to sločaj sa skupljim modelima, automatski su smanjene šanse da se ona ošteti. I da ne zaboravimo, pri dnu zadnje maske imamo Realme štampu.

Realme 12+ je koji milimetar kompaktniji od povoljnijeg Realme 12 modela. Debeo je svega 7.9 mm, ako ne računamo ispupčenje zadnjih kamera, i težak 190 grama.

Levi bok telefona je potpuno prazan. Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona i taster za zaključavanje telefona. 

Na donjoj strani telefona imamo fioku za dve NanoSIM kartice ili ako nekome više odgovara, kombinacija NanoSIM i MicroSD. Tu se nalazi i USB tip C konektor. Primarni zvučnik je takođe na donjoj strani.

Ono što može biti problem je to što nigde nije naznačeno koja rupica je za mikrofon a koja je za izvlačenje fioke za NanoSIM kartice. Ovo može zbuniti korisnike i navesti ih da iglicu ubace u pogrešnu rupicu i tako oštete mikrofon. Vodite računa jer je leva rupica za fioku za NanoSIM kartice, a desna je mikrofon. Na gornjoj strani telefona je 3,5mm audio izlaz, još jedna rupica za mikrofon i sekundarni zvučnik. 

Pri vrhu prednje porvršine telefona se nalazi “Punchole” selfie kamera, a odmah iznad je tanak prorez za slušalicu. 

Ne postoji ogroman prazan prostor oko ekrana. Sa leve i desne strane ekrana je taj prazan prostor nešto manji u odnosu na to koliko praznog prostora ima izna i ispod ekrana.

Slobodno možemo zaključiti da dizajn Realme 12+ telefona odaje utisak skupog i elegantan uređaja koji je u skladu sa stilom i vizijom skupljih Realme 12 Pro i Realme 12 Pro+ modela. Naravno, u tom ravnom okviru se mogu pronaći jedine razlike.

Ekran

Realme 12+ ima jedan vrlo sposoban ekran sa kojim će, po svemu sudeći, biti zadovoljni i oni izbirljiviji korisnici.

U pitanju je AMOLED ekran koji naravno štedi bateriju i omogućava implementaciju optičkog čitača otiska prstiju. Jasno je svima da optički čitač prstiju ne možete da kod LCD ekran. I ne samo to, LCD ekrani ne mogu reprodukovati crnu boju kao što je to slučaj kod AMOLED-a. 

Interesantno je to da Realme 12+ ipak ima ravan, ne zakrivljen ekran. Nekima će se ovo dopasti, a nekima i ne baš. Mi lično preveriramo zakrivljen tip ekrana. No, sve ima svoje prednosti i nedostatke. 

Ravne ekrane je lakše zaštiti od oštećenja i njihovo staklo je teže polomiti. Ali bez brige, ekran Realme 12+ telefona dolazi sa već nalepljenom zaštitom folijom.

Dijagonala ovog AMOLED ekrana iznosi 6,67 inch-a. On je FullHD+ rezolucije, sa iznenađujuće visokom gustinom piksela čija je vrednost oko 395ppi. Ove karakteritike garantuje koloritan i oštar prikaz slike.

Stopa osvežavanja ekrana je za ovaj cenovni rang sada već očekivanih 120 Hz. Možete je podesiti da atomatski prilagodi stepen osvežavanja, da bude 60 Hz ili maksimalnih 120 Hz. 

Dostupna HDR tehnologija omogućava Realme 12+ telefonu da ima visoki spektar boja što će naravno obogatiti naše korisničko iskustvo pri pregledavanju filmova na Netflix-u i sličnim servisima. 

Vrlo važan podatak je da ekran može biti osvetljen oko 800 niti u tipičnim uslovima rada, dok pri jakom suncu to osvetljenje može ići do 950 niti. Tako barem Realme ističe. U praksi se pokazali da nema značajnih odstupanja i da je keran prilično dobro osvetljen u svim okolnostima. To odstupanje možete biti u rasponu od 100 - 200 niti, ne više. 

Takođe, u podešavanjima telefona imamo razne opcije koje pomažu da se naše oči ne umore prilikom njegovog korišćenja. A možemo promeniti i temperaturu boja ukoliko to preferirate. Nama se recimo dopada kako boje izgledaju kada se podesi “Živopisno” režim.

Performanse

Realme 12+ dolazi sa MediaTek Dimensity 7050 čipsetom koji je izgrađen na 6 nm arhitekturi. Ovaj čipset ima 8 jezgarni procesor koji je praćen Mali-G68 MC4 grafičkim čipom. U kombinaciji sa 12 GB RAM i 512 GB ROM memorije, ovaj telefon praktično leti! Sve radi odazivno i gotovo bez grešaka. Fascinantno je to da 12 GB RAM-a možete proširiti za još toliko u slučaju da vam je to potrebno. Ali budimo realni, 12 GB je više nego dovoljno.

Ekran sa brzom stopom osvežava i ovaj čipset uspevaju da store takvo odličan utisak odazivnosti pri korišćenju telefona. Pregledavanje video sadržaja, surfovanje po internetu i korišćenje svakodnevnih aplikacija kao što su Facebook, Instagram su aktivnosti koje neće ni zagrejati telefon. Dakle, neće biti nikakvog seckanja, štucanja i tome slično.

Gaming iskustvo nije skroz potpuno, da tako kažemo. Igrice koje su manje zahtevne se mogu igrati bez ikakvih problema. Ipak, one nešto zahtevnije igre kao što su Genishing Impact ili Fortnite, mogu aktivirati sve dostupne resurse Realme 12+ telefona dovesti ga u stanje nezahvalno stanje. Dešavaće se po nekad da te igre seckaju. Neke igre nije moguće igrati bez poteškoća na visokim grafičkim podešavanjima ali ako ih snizite, povisićete šanse za solidnim gaming iskustvom.

I kod ovog modela je dostupan čuveni NFC 360 što je za svaku pohvalu. Zahvaljujući njemu, beskontaktno plaćanje je znatno olakšano ovim telefonom. Poseduje i Wi-Fi 6 što je super, dok je Bluetooth 5,2 generacije. Nije najnoviji, ali nije ni preterano zastareo. Realme 12+ ima pet satelitskih sistema za brzo i precizno definisanje lokacije telefona.

Iz samog naziva telefona možemo da zaključimo da je 5G povezivost dostupna, ali budući da je u regionu 5G dostupan samo u Zagrebu, to i nije toliko važan paramtera. Barem ne za sada.  

Zvučnici su možda i najveće iznenađenje koje je realme 12+ priredio. Donji primarni i gornji sekundarni zvučnici uspevaju da preproduku glasan i pristojno kvalitetan zvuk. Slobodno možemo reći da se radi vrlo dobroj postavci za ovaj cenovni rang.

Osim toga, kompanija Audio Lab razvila je novu tehnologiju za kontrolu zvuka. Shodno tome, dostupna je OReality Audio tehnologija koja služi za automatsko prilagođavanje zvuka u različitim okolnostima. U podešavanjima telefona možete sami podesiti režim ili ostaviti opciju “pametno” gde te će telefon sam prepoznati okolnosti reprodukcije zvuka i prilagoditi ga tako da se postignu najbolji rezultati.

Dobro je znati i to da je vibracioni motor telefona solidnih performansi pa samim tim možemo očekivati pristojni taktilni odaziv pri dodiru po ekranu dok se kucaju poruke ili radi nešto drugo. 

Čitač otiska prstiju je ispod ekrana i on je smešten skorz pri dnu telefona. Bilo bi super da je njegova pozicija nešto više budući da je telefon oštrih ivica i da lako može ispasti iz ruke. Ipak, to menja činjenicu da je čitač otiska prstiju solidno brz i precizan. Nije nam se dešavalo da ne prepozna otisak ukoliko prst lepo položimo na čitač.

Baterija

Baterija Realme 12+ telefona ima je kapaciteta 5000mAh. Pri normalnom korišćenju telefona možemo da očekivati autonomiju baterije do dva dana. Pri nešto intezivnijem korišćenju telefona, baterija će sigurno izdržati bar 12 sati.  

Zasluge za to treba pripisati MediaTek Dimensity 7050 čipsetu i ne Realmi UI5 korisničkom izgledu. Ipak se radi o Androu-u koji nije previše opterećen i natrpan nekim bezpotrebnim opcijama i funkcijama.

Uz telefon dolazi i punjač koji od 67W. Potrebno je 50 minuta da od 0% do 100% napunite svoj telefon. Budući da mnoštvo skupljih telefona ne dolaze sa sistemom brzog punjenja i punjačem uopšte, ovo je svakako ozbiljan adut Realme 12+ modela. Takođe, Realme 12+ koristi razne sisteme koje sprečavaju   starenje i degradiranje baterije tako da ni tu niste uskraćeni.

Kamera

Na poleđini Realme 12+ telefona imamo sistem za koji bi se nizgled reklo da poseduje četiri kamere. Ipak, to nije slučaj. Realme 12 serija telefona poseduje dizajn zadnje površine koji podrazumeva identično kružno ispupčenje sa četiri prstena koji uokviruju kamere. Ako kamera nije dostupna, onda imitacija jeste. Ovaj pristup nam se dopada jer se time jasno stavlja do znanja kojoj seriji telefon pripada.

Dakle, umesto četiri, Realme 12+ 5G ima tri zadnje kamere i praktično jednu imitaciju. Dakle, na raspolaganju su glavna kamera, macro kamera i ultraširokougaona kamera.

Glavna kamera je rezolucije 50 MPx, sa f/1.9 otvorom blende i žižnom daljinom koja je ekvivalentna objektivima od 26 mm. Ova kamera koristi sjajni Sony LYT-600 senzor, čija je veličina pola inča, a koji zajedno sa dobrim setom stakala i odgovarajućom obradom može da napravi fantastične fotografije. 

Naravno, glavna kamera ima fazni autofokus i optičku stabilizaciju slike. Fotografije okinute glavnom kamerom su odlične, sa dobrim dinamičkim rasponom i sa puno detalja. Moguće je zumirati do 2x, ali samo digitalno, ne i optički. Ali čak i tada, fotografije ne gube detalje i oštrinu što je za svaku pohvalu.

U onim odličnim i dobrim uslovima osvetljenja, glavna kamera uspeva da kreira fotografije sa čije su boje nešto hladnijih tonova, sa jakim kontrastom i puno detalja. Dinamički raspon je vrlo dobar, ali moramo istaći da se primećuje jaka obrada fotografije koja za rezultat ima jarke boje, jak kontrast, odličan balans između svetlih i tamnih delova fotografije i prilično visok nivo detalja.

Ako nas pitate, glavna kamera Realme 12+ telefona kreira fotografije koje su kao po receptu za Instagram, Facebook i njima slične platforme. 

U nešto slabijim uslovima osvetljenja, glavna kamera se snalazi vrlo dobro. I datalj uspeva da kreira fotografije sa dosta detalja, dobrim nivoom oštrine i bez šuma u onim tamnijim delovima.

Ipak, u lošim i noćnim uslovima osvetljenja, kamera može pokazati neke slabosti. Šum je minimalan, i to samo u onim tamnijim delovima fotografije. Detalja nema mnogo, ali ih ima dovoljno da fotografije izgledaju prilično dobro.

Po našem mišljenju, fotografije su u lošim uslovima osvetljenja vrlo dobre, sve dok ih ne kropujete. Ukoliko odlučite da kropovanjem zumirate, tada ćete primetiti značajniji nedostatak detalja što potpuno menja utisak o kvalitetu fotografije.

Noćni rećim postoji i on će svakako pripomoći da se rešite šuma u celosti, ali će dodatno omekšati fotografiju i smanjiti nivo oštrine.

Shodno tome, savetujemo da ga koristite kada ne fotografišete nešto što treba da prikaže detalje. Dakle, nije pametno koristiti noćni režim kada fotografišete parkove, neku mural možda i tome slično.

Sekudarna kamera je ultraširokougaona i ona ima senzor rezolucije 8 MPx. Dolazi sa otvorom blende od f/2.2 i ima žižnu daljinu od 16mm. Ova kamera isporučuje vrlo dobre fotografije u dobrim i solidnim uslovima osvetljenja.

Balans bele boje na fotografijama je precizan, sa vrlo dobrim dinamičkim rasponom Nivo detalja je solidan, dok je šum je minimalan. Možete ga primetiti samo u onim tamnijim delovima fotografije.

U onim lošijim uslovima osvetljenja kamera se ne snalazi dobro. Uz pomoć noćnog režima se može kreirati dobra ili solidna fotografija, ali je potrebno da ipak imate dosta ambijentalnog svetla kako bi sve na kraju izgledalo privlačno. Nekada će biti potrebno više puta da okinete kako biste postigli najbolji mogući rezultat.

Treća i poslednja macro kamera je rezolucije 2 MPx, sa otvorom blende od f/2.4. Za razliku od prethodne dve, ova kamera isporučuje fotografije značajno slabijeg kvaliteta. Ona je namenjena za macro fotografije, minimalnom fokus distancom od 4 cm. 

Na prvi pogled, fotografijama okinute ovom kamerom nedostaju detalji i oštrina. Međutim, uz dovoljno svetla i nakon okidanja i obrade fotografije, mogu se dobiti itekako upotrebljive fotografije. Realme 12+ jednostavno odlično “pegla” dobar deo nepravilnosti i šuma. 

Shodno tome, u okolnostima dobrog osvetljenja možemo dobiti iznenađujuće fotografiju. U suprotnom, kada nema dovoljno svetla, nemojte računati na macro kameru.

Još jedan vrlo važna informacija je da se macro kamera aktivira dodirom na “Još” taster pa na “Makro” režim. Portret fotografije su vrlo dobre kod Realme 12+ telefona. On često uspeva da odvoji pozadinu kako treba, bez čudnih artefakta i lošeg isceanja talenta tamo gde je kosa. 

Glavna zadnja kamera može napraviti 4K video zapis sa maksimalnih 30 fps. Kvalitet video zapisa je vrlo dobar, sa dosta detalja i solidnom stabilizacijom. 

Sa druge strane, ultraširokougaona kamera može da napraviti video zapis u FullHD rezoluciji sa 30 fps. Dakle, bez 4K rezolucije. Nivo detalja je znatno manji kod video zapisa koji su kreirani ultraširokougaonom kamerom, čak u odličnim uslovima osvetljenja. Ova kamera definitivno nije namenjena za snimanje. 

Predja, selfie kamera je rezolucije 16 MPx  sa otvorom blende od f/2,5. Žižna daljina 24mm što nam otprilike govori koliki je ugao vidljivosti. Reklo bi se sasvim dovoljno da u kadar stane cela družina. 

U onim odličnim uslovima osvetljenja, fotografije su vrlo dobre, sa mnoštvo detalja, sa odličnim nivoom oštrine  i vrlo dobrom reprodukcijom boja.

U solidnim uslovima osvetljenja se može primetiti nešto manji nivo oštrine i prisutnost šuma u onim najtamnijim delovima fotografije. 

U lošim uslovima osvetljenja, fotografije su znatno mekše, balans bele boje može biti manje precizan, dok je nivo detalja na solidnom nivou. 

Ukoliko se koristi blic koji ekran simulira, sefle fotografije u noćnim uslovima mogu biti vrlo dobre. Bez tog blica se takođe mogu dobiti podjednako dobri rezultati, ali će nekada biti potrebno da se okine više puta ili da se koristi noćni režim.

Treba imati na umu da i selfie kamera kreira odlične portret fotografije sa kojim smo mi veoma zadovoljni. Gotovo svim uslovima osvetljenja se mogu postići vrlo dobre portret fotografije koje će se idealno uklopiti sa Instagram potrebama svakog korisnika.

Prednja selfie kamera može da kreira video zapise u FullHD rezoluciji sa maksimalnih u 30fps. Kvalitet tih videa je vrlo dobar, sa puno detalja i bez bilo kakvih artefakta.

Važno istaći i to da Realme 12+ nije uskraćen za sve one interesantne režime koji uglavnom poseduju premium telefoni. Pored režima za usporeno ili ubrzano snimanje, tu su “Video u dva prikaza”, “Pro” i “Grupni potrtret” režimi. Onaj koji bismo mi istakli je “Dugačka ekspozicija” režim pomoću kojeg lako i jednostavno možete napraviti vrlo interesantne fotografije u noćnim uslovima.

Sve fotografije i video zapise koje smo napravili prednjom i zadnjim kamerama Realme 12+ 5G telefona možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Realme 12+ 5G - Fotografije i video zapisi <<

Operativni Sistem

Realme 12+ 5G pokreće Android 14 operativni sistem u kombinaciji sa Realme UI5 korisničkim izgledom koji praktično uopšte ne menja izvorni izgled Android-a  

To znači da će telefon raditi bez greške jer ovaj korisnički izgled ne opterećuje njegov rad uopšte. Naravno, to isto znači da će svaki novi korisnik Realme 12 telefona uspeti brzo da se navikne na to kako Realme UI5 funkcioniše i izgleda. Sve je vrlo jednostavno i intuitivno organizovano. 

Interesantno je to da Realme 12+ ima Smart Image Matting opciju. U pitanju je tehnologija koja prepoznaje ljude, životinje i zgrade na fotografijama što korisnicima omogućava da dugim dodirom iseku subjekat i kako bi se koristili kao stikeri ili radi obrade fotografije. 

Nažalost, dinamičku kapsuli nismo dobili, ali neka to bude rezervisano za povoljnije modele sa LCD ekranima, kao što je to slučaj bio do sada. 

Nemamo mnogo da govorimo o operativnom sistemu Realme 12+ telefona jer sve generalno pod konac. Oduševljava nas to što sam izvorni izgled Android-a nije značajno izmenjen i što nema previše nevažnih funkcija i opcija. Iako Realme 12+ dolazi sa mnoštvo preinstaliranih aplikacija, većinu ćete moći da izbrišete u svega par dodira. A one koje ne budete mogli da izbrišete uvek možete onemogućiti. 

Zaključak

Realme 12+ 5G je odličan izbor za sve one koji žele da uštede, a da pritom dobiju maksimalno dobro optimizovan telefon sa karakteristikama koje ne zaostaju u odnosu na konkurenciju. Kamere su mu vrlo dobre i verujemo da će zadovoljiti većinu instagram korisnika koji se svojim nalogom ne bave profesionalno kao što recimo rade influenseri.

Performanse su odlične i ako ne budete sabirali i oduzimali brojke koje dobijete kao rezultat benchmark testova, nećete uočiti nikakve probleme pri radu.

Naravno, što se dizajna tiče, u pitanju je telefon koji jasno stavlja do znanja iz koje serije dolazi. Oni koji vole veštačku kožu će svakako biti oduševljeni izboro materijala pri izradi Realme 12+ modela. Međutim, treba imati na umu to koliko je on čvrst. Nećete čuti nikakvo pucketanje čak i ako ga jako pritisnete ili pokušate da upredete. Naravno, oprezo sa tim testovima, ipak se radi o plastičnoj izradi. Ne bi bilo pametno da ga polomite odmah nakon kupovine.

Šalu na stranu, radi se o telefonu interesantnog izgleda, vrlo dobrih performansi i kamera, koji dolazi sa punjačem od 67W i sistemom brzog punjenja. Sve ovo dolazi po ceni od 38500dinara i možete ga kupiti na Fonly.rs sajtu ili preko A1 mrežnog operatera.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.5/10 > Baterija je velikog kapaciteta i dolazi sa tehnologijom brzog punjenja.

Dizajn - 8.5/10 > Čvrsta i kvalitetna, plastična izrada telefona vrlo primamljivog i modernog izgleda. 

Ekran - 8.5/10 > Ravan, FullHD AMOLED ekran sa stopom osvežavanja od 120 Hz.

Funkcije - 6.0/10 > OReality audio sistem i još nekoliko praktičnih funkcija i opcija su na rasplaganju.

Operativni sistem - 8.5/10 > Pokreće ga Android 14 operativni sistem, sa najnovijim Realme UI5 korisničkim izgledom. 

Kamera - 8.5/10 > Ceo sistem kamera, zajedno sa prednjom, uspeva da isporuči vrlo dobre fotografije u gotovo svim uslovima osvetljenja. Kamera aplikacija je obogaćena različitim korisnim režimima.

Performanse - 8.5/10 > Telefon radi odazivno, bez grejanja i štucanja i tome slično. Gaming iskustvo je na visokom nivou, ali ne treba očekivati vrhunske performanse.