Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve sa Google I/O 2017 konferencije!

Sve sa Google I/O 2017 konferencije!

Evo šta je sve predstavljeno i najavljeno na ovogodnišnjoj Google I/O konferenciji: Google Lens, Google AI, Google Asistent, Google AR, Daydream, Google Home, Android O Beta, Android Go, Youtube, Google Photos, Google.ai, 

Google I/O konferencija se održava svake godine, još od 2008. godine, uglavnom u maju mesecu. Ona je namenjena pretežno programerima jer se tada predstavljaju ili najavljuju neka nova rešenja. Ali, nije fokus uvek na softver, dešavalo se ranije da Google iskoristi ovu konferenciju kako bi predstavio svoj novi hardver kao što je često bio slučaj sa Nexus uređajima.



>> Sve što je predstavljeno na Google I/O 2015 je na ovoj listi! Upoznajte se sa budućnošću! <<

>> Sve sa Google I/O 2016 konferencije! Što se nas tiče, ovo smo čekali! <<

Ove godine, fokus je bio pretežno na veštačkoj inteligenciji i njenoj široj primeni na veći deo Google servisa. Zatim na Android O i na Google Home. Doduše, govorilo se i o drugim zanimljivim stvarima tako da verujemo da će vam biti zanimljivo da pročitate šta je sve to predstavljeno i najavljeno na Google I/O 2017 konferenciji.

Android O Beta

Nakon nekoliko Android O verzija za programere, Google je konačno lansirao Android O Beta verziju koja bi trebalo da bude veoma slična onoj finalnoj verziji. Vlasnici Nexus i Pixel uređaja već sada mogu probati novu Android O Beta verziju operativnog sistema, a više informacija o svemu se mogu pronaći OVDE.

>> Google je lanisrao novi Android O za programere! Evo šta je novo… (VIDEO) <<



Razvoj Android platforme

Dave Bruke je prisutnima rekao da se za Android Wear 2.0 platformu odlučilo preko 24 giganta koji proizvode pametne satove i da je to njihov prvi izbor. Što se tiče uređaja koji krase dnevnu sobu, Google će omogućiti korišćenje novog digitalnog asistenta. Shodno tome, Android TV platforma će dobiti veštačku inteligenciju zajedno sa novim korisničkim izgledom.

>> Lansiran je novi Android Wear 2 za nosive uređaje! Evo šta je sve novo... <<

Android O je dobio novu funkcije kao što je “slika u slici” tako da će to postati nativna mogućnost na svim uređajima koje će pokretati najnoviji Android operativni sistem. Takođe, dužim dodirom na ikonicu koja ima novo obaveštenje se može uvideti šta je to novo tj. na šta se odnose da obaveštenja.

Unapređene su i mnoge druge stvari poput automatskog popunjavanja polja (eng. autofill), korišćenja veštačke inteligencije prilikom surfovanja na internetu i slično.



Uglavnom, nisu samo korisnici dobili neke nove funkcije, već i programeri. Programeri će moći da iskoriste veštačku inteligenciju Google-a pri razvoju novih funkcija svojih aplikacija. Isto tako, Google je uveo podršku za postojeći programerski jezik Kotlin kao alternativu za Java programerski jezik.

Novitet je i Google Play Protect, što je zapravo nadogradnja za Verfy Apps. Radi se o paketu sigurnosnih provera koje je Google Play prodavnica koristila svih ovig godina kako bi se uklonile sve potencijalne pretnje.



Android Go

Google je predstavio i Android Go platformu kao rešenje za uređaje koji nisu toliko moćni i za tržišta koja nisu toliko razvijena. Ovo podrazumeva set Google aplikacija koje će koristiti manje memorije i interneta, kao i drugačiju verziju Google Play prodavnice koja će preporučivati aplikacije za Go uređaje.

Utrošak interneta je nešto na šta se veoma vodilo računa kod Android Go platforme te je moguće uštedeti mnogo paketnih podataka koristeći Chrome internet pregledač i YouTube Go. Chrome internet pregledač ima opciju koja redukuje utrošak paketnih podataka, a YouTube Go ima opciju za čuvanje videa dok se koristi WiFi za kasniji pregled kada internet nije dostupan.

>> YouTube GO je dostupan za preuzimanje! Gledajte video snimke i bez interneta… <<

>> Kako uštedeti paketne podatke koji dolaze uz vaš tarifni paket!? <<

Inicijativa “Google gradi za miljarde” (eng. building for billions) će pomoći programerima da naprave svoje aplikacije tako da se mogu bolje iskoristiti na slabo razvijenim tržištima.

Savka verzija Android-a, počevši od nadolazeće “O”, će imati i Go verziju za malo slabije uređaje. Prvi Android Go uređaj će biti dostupan u 2018 godini.

Daydream VR i AR

Google je najavio da će sledeći LG vodeći telefon, koji će ove godine biti predstavljen, biti Daydream kompatabilan. Samsung Galaxy S8 i S8 Plus će takoće postati kompatabilni čim dobiju nadogradnju koja se sprema za leto ove godine.

>> Google Daydream View su "Android naočare” za virtuelnu realnost! (VIDEO) <<

Međutim, Google sprema i poseban VR uređaj koji će naravno biti Daydream kompatabilan. Google je napravio partnerstvo sa Qualcomm, Lenovo i HTC kompanijama u cilju da isporuče prvi zaseban Daydream VR uređaj.

>> Asus je predstavio nove ZenFone AR i ZenFone 3 Zoom telefone! [CES 2017] (VIDEO) <<

Što se izmenjene realnosti tiče (eng. augmented reality, skr. ar), Asus Tango kompatabilan uređaj će doći do izražaja ovog leta zahvaljujući “Visual Positioning Service” tj. VPS-u. Ovaj servis će AR kompatabilnim uređajima omogućiti da iskoriste pogodnosti Google Mapa i kamere kako bi se kreirala navođenja u realnom vremenu. Gledajte na to kao na pomoć koju dobijate jednostavnim usmeravanjem telefona prema onome što vam nije jasno.

Dostignuća

Broj korisnika je Android platforme je nastavio da raste pa je tako cifra sada prešla 2 milljarde korisnika. “Privilegija služiti tolikom broju korisnika” rekao je CEO Sundar Pichai tokom otvaranja Google I/O konferencije.

Što se ostalih servisa tiče, Google Drive ima preko 800 miliona korisnika, a Google Photos 500 miliona korisnika koji dnevno kače oko 1.2 milljardi fotografija.

Google Lens

Google Lens je u suštini znatno unapređena Google Goggles aplikacija. Ona može da identifikuje razne stvari koristeći kameru telefona kako bi korisniku pružila razne neke informacije. Naravno, ovaj put se koristi Google AI tj. veštačka inteligencija tako da je integracija Google Lens servisa u okviru Google digitalnog asistenta i Google Photos aplikacije sasvim normalan sled.

>> Ovo su 5 zanimljivih Google aplikacija za koje verovatno niste čuli! <<

Sundar Pichai je tokom Google I/O konferencije dao nekoliko primera kako se Google Lens može iskoristiti. Jedan od njih je identifikacija cveta po njegovoj vrsti. Ne samo da će vam Google Lens reći da se radi o cvetu, već će vam reći o kojoj vrsti se tačno radi i pružiti vam neku dodatnu informaciju o njemu. Takođe, Google Lens će moći da se iskoristiti prilikom skeniranja WiFi stikera radi automatskog povezivanja na dotičnu pristupnu tačku.

Google.ai i TPU oblak

Google.ai nova platforma za programere bazirana na veštačkoj inteligenciji. Ova platforma programerima omogućava da kreiraju nove aplikacije koje koriste veštačku inteligenciju direktno na oblaku.

Google asistent

Google je obelodanio da preko 100 miliona uređaja ima pristup Google asistentu. Zahvaljujući Google Lens servisu, Google asistent će postati veoma pametniji i primenljiviji. To znači da će korisnici moći da diskutuju sa asistentom o tome šta se nalazi na ekranu. Inače, od sada će biti moguće obratiti se Google asistentu putem poruke, bez glasovnih komandi.

Lepa vest za vlasnike iPhone uređaja kojima je Google asistent zanimljiv i koristan je to da je on sada dostupan i na App Store prodavnici. To je postalo moguće od kako je Google Asistent SDK omogućio proizvođačima da uključe ovaj servis u okviru bilo kog uređaja, počevši od automobila pa sve do televizora, kućnih aparata, igračka i slično.

>> Šta je Google AI asistent i kako će nam on biti od koristi? Sve o Google AI asistentu. (VIDEO) <<

Ono što je super je to što će novi jezici za Google Asistenta uskoro biti dostupni već ovog leta. Možete računati na francuski, nemački, portugalski, brazilski i japanski.

Ali to nije sve! Od sada ćete pomoći glasovnih komandi putem Google Asistenta moći da naručite i platite hranu.Google asistent će prilikom naručivanja iskoristiti prethodno unetu karticu kako bi obavio plaćanje putem interneta.

Google Home

Ovog leta Google Home će biti lansiran u Kanadi, Australiji, Francuskoj, Nemačkoj i Japanu. Takođe, Google Home će dobiti mogućnost besplatnog pozivanja u Americi i Kanadi, koristeći “interfon”. No, ne treba brinuti ukoliko neko drugi zada glasovnu komandu “pozovi moju mamu” jer Google Home prepoznaje ko mu se tačno obraća. Samim tim, ako recimo vaša supruga zada istu tu komandu, Google Home će znati da treba da pozove njenu majku, a ne vašu.

>> Google Home je postao dostupan za kupovinu! Evo novih informacija u njegovim mogućnostima! (VIDEO) <<

>> Šta je sve predstavljeno na #madebygoogle događaju? (VIDEO) <<

Inače, Google je napravio novo partnerstvo sa HBO i Spotify što je rezultiralo nekim novim pogodnostima po pitanju multimedije. Podrška za bluetooth će takođe stići za Google Home što će mu omogućiti da postane bluetooth zvučnik.

Google Chromecast će takođe biti nadograđen kako bi bio u mogućnosti da prikaže sadržaj koji koji je zatražen putem Google Home-a. To znači da će komanda “Pokaži mi moj kalendar” biti dostupna kod Google Home uređaja jer će on moći to da prikaće putem Google Chromecast-a. Ovo je odlično unapređenje za one koji ne koriste pametne televizore.

Google Photos

Od sada će deljenje fotografija putem Google Photos servisa biti znatno lakše. “Predloženo deljenje” (eng. suggested sharing) je nova funkcija koja će pronaći najbolje fotografije vaših prijatelja, koristeći veštačku inteligenciju, i ponuditi vam mogućnost direktnog deljenja baš sa njima.

Tu je još jedna nova funkcija “Podeljene biblioteke” (eng. shared libraries) koja korisnicima omogućava automatsko deljenje fotografija na kojima su njihovi prijatelji ili fotografija koje su napravljene na posebnim lokacijama. Ova funkcija će automatski obavestiti prijatelje sa kojima se dele fotografije i sačuvati ih u njihvom privatnom albumu.

>> Google je unapredio svoju "Photos" aplikaciju! Evo šta je novo! (VIDEO) <<

>> Nova "Google Slike" aplikacija je sad dostupna za preuzimanje! <<

Ove funkcije će rešiti problem koji se javlja kada jedna osoba u društvu napravi fotografije koje kasnije zaboravi da podeli sa ostalima putem cloud-a, bluetooth-a i slično. Računajte na to da će “Shared Libraries” i “Suggested Sharing” funkcije biti dostupne narednih dana za iOS i Android korisnike.

Još jedna veoma zanimljiva opcija koje će postati dostupna samo za korisnike S.A.D. je “Google Photo Books”. To je praktično servis koji korisnicima Google Photos servisa omogućava da odštampaju svoje fotografije u nekoliko dodira. Dovoljno je selektovati omiljene fotografije, poslati ih naštampu putem Google Photo Books servisa, platiti tu uslugu i sačekati da vam fotografije stignu na adresu.

YouTube

Susan Wojcicki, CEO YouTube odeljenja, je prisutnima saopštila da su korisnici YouTube-a pregledali preko 1 milljardu časova sadržaja u 2016 godini.

Ona je takođe najavila da će 360° video sadržaj postati dostupan u okviru YouTubeTV servisa, a kretanje levo, desno, gore ili dole će se vršiti putem daljinskog kontrolera. SuperChat opcija će takođe dobiti neka unapređenja.